Wednesday, April 21, 2021

Ramadhan - 9

 Assalamualaikum dan hi semua,


Harini Sis buat sambal sotong. Sis ada letak sikit daun limau purut dan serai tuk buang rasa sotong yang kuat. 

Mak Sis ada beritahu kalau nak bagi aroma kat sambal, letak daun limau purut.

Aroma daun lamau purut tu buat bangkit selera.



Sis rasa dah lama sangat Sis tak masak kari. Harini Sis guna serbuk kari ayam jenama Adabi.

Kebiasaan Sis memang tiap minggu masak kari. 

Sampai anak Sis cakap dia tak suka makan kari sebab dah selalu sangat Sis masak kari hehhehehhehehheheh


Petua nak sedapkan kari, serbuk kari tu kena tumis sampai naik bau. Ada yang cakap tumis serbuk kari sampai pecah minyak. 

Tapi Sis tumis serbuk kari sampai dah kering dalam periuk. Dah kering baru Sis masukkan air biasa dulu.

Kalau nak masak hati ayam. Masukkan masa air tengah mendidih. Bila dah rasa hati ayam tu dah keras, baru masuk ayam.

Sebab Sis selalu dengar kawan Sis kata, hati slalu hancur. Hati akan hancur bila kita asyik kacau kuah sebelum hati tu keras. 

In shaa Allah bila hati tu dah keras, bila kacau kuah tu, Alhamdulillah hati ayam tu tak hancur punya. Nanti u all cubalah.

Selamat berbuka puasa u alllzzzz 😀 


No comments:

Post a Comment