Friday, April 16, 2021

Ramadhan - 4

Assalamualaikum dan hi semua,


Hari ni Sis teringin makan kuetiau goreng. Maka, sahur Sis bangun kul 4.30am goreng kuetiau. Rencah Sis letak setengah labu bawang merah, cili blender, isi ayam dan telur 1 biji. 



Bila waktu buka, tekak Sis teringin makan ikan goreng. Maka, Sis kuarkan ikan kembong dari petiais. Pastu Sis gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam halus.



Bila dah ada ikan goreng, kawan dia masak lemak putih petola lah. Masak lemak ni Sis letak petola, bayam brazil, soun dan kulit tauhu.

Masak lemak putih ni dia kena ada rasa manis manis skit. Sis letak bawang merah, bawang putih dan ikan bilis. Memula letak air putih jer dulu. Bila dah mendidih, masukkan santan kotak. Dah mendidih masukkan semua sayur-sayuran yang nak di letak dalam masak lemak.

Last, sebelum nak tutup air, baru letak soun dan kulit tauhu. Soun jangan letak banyak sebab nanti soun ni serap air. Nanti kuah masak lemak jadi skit jer nnt.


Nasi semalam adalah dalam 3 sudu besar makan. Sis buatlah lempeng nasi. Senang jer buat lempeng nasi ni. Bahan-bahannya nasi, tepung gandum, air dan garam. Blend kan sampai jadi sebati. Pastu biarkan dalam 15 minit.

Apa apa yang berasaskan tepung, sebaiknya biarkan dalam 15 minit paling minimum. Supaya adunan akan kembang skit.


Anak Sis asyik minta buat Cheesekut. Maka lepas blend lempeng, Sis blen adunan cheesekut. 
Senang jer buat Cheesekut ni. Bahan-bahan, biskut ping pong, cream cheese, setengah tin susu pekat, 2 sudu besar susu full cream dan 1 sudu teh esen vanilla.



Selamat berbuka puasa u allzzz 😁


No comments:

Post a Comment