Monday, June 11, 2018

Ikan Bawal Mas masak kicap

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Punyalah lama Kak Ti tak bersiaran menulis Blog yeh. Bukan apa banyak nau benda nak settle kan. Alhamdulillah sekarang Kak Ti dah free... ( Mak Oi, bertahun baru free ke Kak Ti... hahhahahahha alasan kan... )

Ni, Kak Ti terkesan dengan kes ada kedai mamak yg femes kat Bangsar tu staff dia cuci pinggan guna air lopak... Maka, Kak Ti rasa nak share resepi tuk masak 1 org.. Supaya u all ada dah kekuatan nak masak sendiri.. dan kurangkan makan kat luar yang belum tentu kebersihannya...

Mari kita Mula..


1. Sepotong Ikan Bawal Mas (ni jual kat NSK se ekor RM 6.50, Kak Ti suh bangla tu potong 3 sbb besar gak ikan ni)


2. 1 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan dlm 1 inci halia


3. Hiris bahan - bahan nak tumis.


4. Nanti kita akan guna dalam 2 sudu jer serbuk kari ikan.


5. Nanti kita guna dalam 2 sudu besar cili giling 


Nak Start masak dah yeh


1. Panaskan dalam 2 sudu minyak masak.. takyah banyak banyak. Kurangkan minyak dalam masakan 😊


2.Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yg dah kita hiris tadi.

3. Tumiskan cili giling dalam 2 sudu jer. Tumiskan separuh separuh camni. jimat masa.. :)

Kalau nak lebih pedas, masukkan cili giling lebih yeh. Kak Ti tak taham pedas. Tu yg letak takat 2 sudu besar jer. 

4. Bila dah naik bau tumisan, kita masuk kan ikan.

Gorengkan ikan ni dalam 2 minit. asalkan nmpk dia dah tak lembik.

5. Masukkan air dalam sepenuh cawan Ikea ni. Kalau nak lebih kuah, letak lebih air. Ni sukatan Kak Ti tuk masak 1 orang. 😊


6. Masuk kan 2 sudu besar serbuk kari ADABI. rasa serbuk kari Adabi skrg ni sedap... tak cam dulu rasa cam ada kurang bahan. 

7. Masukkan 6 sudu besar kicap Manis yeh. Jangan masukkan kicap masin, kang masin gilos Masak kicap u all kang...

8. Masukkan dalam 3 sudu besar Mix Vege dari jenama Kawan. Kak Ti suka carrot lebih.. tu yg u all nampak carrot cam lebih je tu.. elok tuk mata kan Carrot nie...

9. Masukkan 1 labu tomato yg telah dibelah 4. ni saja nak bagi masam sikit Masak Kicap kita nnt.

10. Masukkan serbuk black pepper jena Aji-Shio.. Kak Ti kira 2 bulatan taburkan sebuk black pepper ni. Anggaran sukatan dalam 1 sudu kecik.

11. Perasa kan 1 sudu KFC Maggi Cukup Rasa.

12. Perasa kan 1 sudu KFC garam bukit. Kak Ti guna garam bukit jenama HalaGel.

Biarkan dia sebati.
Gaul Gaul dgn sudip. Biar dia mendidih dalam 5 minit.

Dah Siap dah. Dah boleh Makan dah. Kak Ti suka lauk ni sebab ada rasa kari, cili dan manis kicap. Lauk ni sesuai tuk orang yang takde selera nak makan. Lebih kurang lauk ni boleh buat pembuka selera orang nak makan. Lagi satu lauk ni lengkap dgn sayur dan protin. 😊

SELAMAT MENCUBA U ALL..
😋😋😋

Sunday, December 15, 2013

Jejemput Tuna

As salam semua. Bangun tido tadi lapar perut. Dengan brg nak masak sangat limited di rumah. Maka, buat jejemput Tuna je lah...

posted from Bloggeroid

Sunday, March 10, 2013

Pinggan plastik dai Ikea.

Newly improved plastic plates dari Ikea... Beli jangan tak beli semua ibu ibu... Ada gak set sudu garfu yg baru, dan mangkuk yg baru. Mangkuk dia besar mukanya dan pastik dia nipis skit. Sudu garfu dia nipis skit tak kembung macam dulu tu... Su suka pakai pinggan n mangkuk ikea koz boleh guna dalam mikrowave... :D

Sunday, January 13, 2013

Its weekend

Selamat berhujung minggu... Apa yg dilakukan pada hari Ahad ini.
Mesti ada yang berjalan jalan dengan keluarga, buat kerja umah dan bersukaria dengan keluarga atau rakan...
:D

Tuesday, November 13, 2012

This girl played the instrument like a Pro

Hari Sabtu lepas, Su pegi One Utama. Pas window shopping kat Jusco, makan makan Tako Tao, makan kat NyoNya Color, nasi lemak rendang ayam kegemaran Syafiq.

Lepas Syafiq kenyang makan nasi lemak rendang ayam, Su terdengar petikan Sittar agaknye nama instrument yang dimainkan oleh seorang wanita berbangsa Cina. Sedap betul alunan petikan Sittar nie... Hanya Su tak dapat nak amik video, koz Su asyik sangat dengar alunan petikan Sittar dia. Memang sedap dan menenangkan minda.

Ramai orang yang datang dengan lebih dekat, koz nak tengok sapa yang mainkan Sittar tu. Pas nampak seorang wanita Cina, terus audience cakap, Wow... Chinese lady woooo...

Bagus betul kumpulan pemain alat alat muzik ni, campuran bangsa, brmain instrument yang selalu kita lihat bangsa India yang selalu mainkan.

:D
:D
:D

Sunday, November 11, 2012

Kesat kaki aksesori mahal

Jangan tak tahu, sekarang kain kesat kaki dah dijadikan aksesori hiasan di One Utama.
Su nampak kesat kaki ni sempena sambutan Hari Deepavali. So pasni janganlah memalu nak letak kain kesat kaki ni kat umah yeh...

Saturday, November 10, 2012

Happy school holiday to all

Happy school holiday to all... Ramai yang cakap penat anak anak di rumah... Tapi bagi Su best anak cuti sekolah ni... Taklah Su terkejar kejar ke sana ke sini... heheh.. Happy school holiday to all...