Assalamualaikum n hi semua,
Tengah watpe tu.. Korang tahu sejak PKP 1.0 sampai ke PKP 2.0, Sis asyik belajar memasak jer. pelbagai resepi Sis google dan cek kat Rasa.com
Ada yg Sis buat jadik ada yg tak jadik. Cam buat kek batek, 2 kali kek Sis jadi keras cam batu kah kah kah
U all jangan takut nak cuba buat briyani guna rempah Maggi ni.. Pasti jadi u all. Tak akan tak jadi punya. Orang cakap, main campak campak jer, siap bak Master Chef.. gitew
Kat bawah ni Sis tunjuk step-by-step buat Briyani guna rempah Maggi dengan periuk nasi elektrik biasa yeh.
Rempah ni siap Sis bagi kat Aunty Sis. Sebab dia cakap sedap. Dia nak try buat guna Pressure cooker dia baru beli kat Wow Shop... hehhehehhe
Mesti famili u all puji sedap cam kat kedai nasi kandar.. Cubalah yeh u all...
😁😁😁
U all ikut betul betul instruction kat blkg ni yeh
Sis guna beras ni
Memula panaskan periuk dgn 2 sudu besar butter. Sis guna Buttercup
Guna periuk nasi lambat skit cairnya. Tak cam guna pressure cooker, periuk cepat panas
Lepas tu masukkan bwg merah, bwg putih & halia
Masukkan ayam yg dah dipotong kecik
dah nmpk ayam tu masak skit, masukkan beras yg dah ditos kering
Masukkan tomato
Masukkan rempah briyani
Masukkan air dlm 1 cawan penuh
Kemudian tekan Masak kat periuk nasi
Tunggu nasi masak. Taadaaa siap dah nasi briyani guna rempah Maggi jer
Pastu boleh buat jelatah timun + tomato + lemon + gula + garam
Setkan dengan air lemon + ais krim soda.. meletop u all
No comments:
Post a Comment