Sunday, February 14, 2021

Jom rebus sendiri Kacang Kuda

 Assalamualaikum dan hi u alllzzz,


Weekend ni Sis takde buat aper sangat... Masak n tengok tv jer hehhehehheheh

Tetiba masa Sis gi Segi, Mak Sis cakap teringin nak makan kacang kuda rebus. Maka Sis pun carik lah kat Segi kacang kuda ... Sis jumpa 500gram RM5 jer.. Dia ada 2 jenis, gelap dan cerah skit. Sis tak tahulah apa beza 2 kacang kuda ni. Sis amik yang cerah tu. Sis lupa nak snap gambar packing kacang kuda dari Segi ni. Soweyyy ๐Ÿ™๐Ÿ™๐Ÿ™

Sekarang ni memasak makin mudah dengan Pressure Cooker kan. Tekan je butang Mode dia, terus siap masakan kita tu.

Kat bawah ni Sis share step-by-step rebus kacang kuda guna Pressure Cooker jenama Mugen yang Sis beli kat Wow Shop.


Rendamkan sebaiknya 1 malam, supaya kacang kuda akan cepat kembang

Lepas tos, kita letak kacang kuda dalam pressure cooker. 
Letak daun pandan, air paras kcg dan 2 sudu kfc garam.
Kalau nak letak cili kering dan daun kari pun boleh.
Daun pandan tu nak bagi aroma kat kcg tu jer.

Sis guna PC jenama Mugen

Tekan Mode : Bean (kacang) dalam 30 minit

Lepas 30 minit, kita tos air. Siap sudah kacang rebus kita. 

Mak Sis suka sbb lembut cam beli kat kedai. Pastu makan fresh fresh. memang mudah lah memasak dgn pressure cooker ni. Cepat dan jimat masa memasak.

Selamat mencuba u allzzzz ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š


No comments:

Post a Comment