Thursday, December 31, 2020

Sup kaki ayam guna pressure cooker Mugen

 Assalamualaikum n hi semua,


Di bawah adalah cara Sis masak sup kaki ayam guna pressure cooker jenama Mugen.

Cepat jer kaki ayam empuk guna pressure cooker. 12 minit jer. Tekan butang CHICKEN.


Ni bahan-bahan yg Sis guna

Sis guna pressure cooker jenama Mugen

Penutup pressure cooker boleh letak kat tepi cam di atas

Letak minyak masak tuk menumis

Tekan Fry, sbb nak menumis

Masukkan bawang merah yg dah di hiris

Masuk kan halia yg telah di hiris

Tumiskan semua sampai naik bau

Masuk kan 1 kiub ayam Maggi

Hancurkan kiub ayam dgn tekan tekan dgn sudip

Masuk kan 1 cawan air. Masa ni kita off kan Fry mode.

Masuk kan kaki ayam yg telah di potong kukunya

Air buat paras tenggelam kan kaki ayam

Masuk kan ubi kentang yg di potong 2. jgn potong kecik kecik sbb nnt kentang jadi hancur.

Letak serai, taknak letak pun takper..

Masuk kan perasa, garam dan sedikit gula (taknak letak pun takper)

Nanti kelihatan cam di atas.

Tutupkan pressure cooker. 

Kemudian tekan CHICKEN. Tunggu dalam 12 minit, lepaskan wap keluar sampai habis.
Sup aki ayam dah siap untung di hidangkan.

Selamay mencuba 😀

No comments:

Post a Comment