Wednesday, December 23, 2020

Lunch today sempena asb dividen

Assalamualaikum n hi semua, 

Harini Sis masak nasi minyak, ayam masak merah dan acar timun. 

Saja masak cam kenduri sempena pengumuman dividen asb 4.25 + 0.75 😁 

Alhamdulillah sebab dalam keadaan ekonomi yg tak menentu ni, ada dividen tu dah syukur walau duit dlm asb adalah rm 2000 jer hahahahaha 

Bahan tuk masak nasi. 

Nasi Sis masak guna Pressure Cooker Mugen, beli kat Wow Shop.

-3 pot beras biasa (sebaik jgn guna beras yg mahal)

-2 sudu margerin tuk tumis

-Rempah ratus dari peket Sup Tulang (amik kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih & bunga lawang, bukan yg dlm punjut)

-1 labu bwg merah besar

-3 ulas bawang putih

-1 inci halia

-1 pot sukat beras tadi, susu cair (Sis guna dutch lady)

-1 kiub stok ayam jenama Maggi

-garam secukup rasa

-1/4 sudu serbuk kunyit

-air 3 pot air (guna pot beras tadi)

Bahan Acar Timun

-1 biji timun jepun potong memanjang, 

-2 biji cili api

-1 biji buah lemon

-1 labu bawang 

-gula secukup rasa (kasi manis skit)

-garam secukup rasa

Bahan Ayam masak merah

-1/2 kilogram ayam (perap dgn serbuk kunyit & garam sebelum goreng)

-3 labu bawang merah (byk bwg lagi sedap, manis rasanya)

-2 ulas bawang putih

-lebih kurang segenggam cili kering 

-sos cili dan sos tomato secukup rasa (Sis guna jenama Life)

-2 batang serai

-Garam dan gula secukup rasa (Biasa ayam masak merah dia manis manis)

-3 sudu besar air (tuk bagi masak merah ada nmpk efek kuah)


Selamat mencuba u all. 

Selamat bekerja semua 👩🏻‍💻

No comments:

Post a Comment