Friday, December 18, 2020

Petua elak cili bercendawan

Assalamualaikum n hi u alllzzz,

Aritu Sis ada baca kat mana tah, tak ingat, ada petua ni utk elak cili blender dari cepat bercendawan.
Sis dah cuba dah dan ia berjaya.


Memula u allzzz blend cili dlm 100gm dgn 1 labu bawang putih.


Pastu u all goreng dgn minyak atas api yg perlahan supaya tak kena percikan cili.
Boleh juga cili kering tu u all rebus dulu baru blend. Memana cara pun boleh.


Cili blend yg dah Sis goreng dgn minyak, Sis letak dlm tupperware ni jer. Alhamdulillah tahan walau letak dlm freezer.

Dah blend cili kering dgn 1 labu bawang putih, u allzzz frozen kan dlm freezer u allzz. 
Sebaik-baiknya frozen kan sehari semalam supaya dpt cam air batu tu.

Lepas tu u all cairkan dgn letak kat fridge yg biasa tu, yg bukan tuk keras jadi air batu tu.

Sis punya cili blend dah dekat 3 minggu, Alhamdulillah tak cendawan yg putih putih tu lagi. Rupa cili blend tu sama cam memula kita blend dia.


Yg atas tu, warna oren tu, cili blend yg frozen.

Yg bawah tu, cili yg dah frozen, pastu Sis biar dia cair kat fridge biasa tu.. Alhamdulillah tak cendawan.

Nanti u all cubalah.. 😁


No comments:

Post a Comment