Thursday, November 12, 2020

Lemang guna Mugen

Assalamualaikum n hi semua.

Tadi Sis cuba 'bakar' lemang guna pressure cooker Mugen . Guna mode Rice jer. Aluminium lontong tu Sis beli kat shopee bulan jun aritu. 

Lemang Pressure cooker Mugen


Bahan bahan


• 5 batang aluminium lontong 

• 500gm beras pulut 

• Daun pisang

• 200ml santan kotak, air 200ml, 1 sudu kfc gula dan 1 sudu kfc garam & 1 sudu minyak masak.


Cara-caranya : 

• Bersihkan aluminium, keringkan

• Rendam 1 jam beras pulut dgn air biasa & toskan

• Rendam 1 jam beras pulut dgn santan, garam, gula & minyak masak

• Masukkan daun pisang

• Masukkan 3/4 pulut 

• Masukkan lebihan santan & 200ml air kedalam periuk

• Susun aluminium yg dah diisi pulut tadi ke dalam innerpot

• Set rice (noxxa 30 minit, mugen 12 minit)

• Release wap dan biarkan dlm periuk dlm 30 minit & keluarkan lemang

• Sedia untuk di makan ... 


*Lemang yg tenggelam dlm santan lagi lemak dari yg tak kena santan. 


Nnt u all cubalah yeh. Sis rasa guna airfryer lagi senang n lemak 😁 


Ini hanya sebagai garis panduan. Nnt u all cuba sampai seperti lemang yg u all suka yeh. Selamat Mencuba 🥰😍






No comments:

Post a Comment