Lemang Pressure cooker Mugen
Bahan bahan
• 5 batang aluminium lontong
• 500gm beras pulut
• Daun pisang
• 200ml santan kotak, air 200ml, 1 sudu kfc gula dan 1 sudu kfc garam & 1 sudu minyak masak.
Cara-caranya :
• Bersihkan aluminium, keringkan
• Rendam 1 jam beras pulut dgn air biasa & toskan
• Rendam 1 jam beras pulut dgn santan, garam, gula & minyak masak
• Masukkan daun pisang
• Masukkan 3/4 pulut
• Masukkan lebihan santan & 200ml air kedalam periuk
• Susun aluminium yg dah diisi pulut tadi ke dalam innerpot
• Set rice (noxxa 30 minit, mugen 12 minit)
• Release wap dan biarkan dlm periuk dlm 30 minit & keluarkan lemang
• Sedia untuk di makan ...
*Lemang yg tenggelam dlm santan lagi lemak dari yg tak kena santan.
Nnt u all cubalah yeh. Sis rasa guna airfryer lagi senang n lemak 😁
Ini hanya sebagai garis panduan. Nnt u all cuba sampai seperti lemang yg u all suka yeh. Selamat Mencuba 🥰😍
No comments:
Post a Comment