Sunday, September 20, 2020

Masak asam tumis cara org elergik udang


Assalamualaikum n hi semua,

Sis ni mmg takleh makan udang. Pernah skali seluruh badan merah cam udang kena bakar sbb Sis makan peria goreng dgn udang geragau. Terus ke klinik dapat injection.

Bahan-bahan di tumbuk 

Setengah biji Bwg merah
3 ulas bwg putih 
1 inci  halia di tumbuk 
**nak tmbh ikan bilis pun boleh, sbb biasa org letak udang kering

Cara masak
1. Tumis bahan yg telah ditumbuk
2. Dah naik bau, masuk kan taucu jenama Bilal yg dlm peket kecik tu. 
Pastu masukkan cili Kering dah di blend dlm 3 sudu besar. Ikut kepedasan. 
Nak pedas tmbh cili padi. Lagi byk cili lagi pekat kuah.

**Nak kuah cantik elok guna cili kering dari cili masak.

3. Bila cili dah betul garing masuk kan air asam jawa (dlm 2 cubit asam jawa yg dah dicairkan dgn 2 cawan air)
4. Dah mendidih Masuk kan ikan. 
5. Biar ikan masak skit bru masukkan gula 1 sudu kfc, 3 sudu kfc maggi pasti sedap & 1 sudu kfc garam.

***Boleh tmbh 1 sudu kfc serbuk kunyit utk ada efek warna kuning skit. 
6. Boleh tambahkan bendi, carrot atau tomato

Resepi ini hanya sebagai rujukan. U all boleh tambah mana yg perlu dan di inginkan. 

Selamat mencuba 😁

No comments:

Post a Comment